Към съдържанието

Пияни шофьори и присъди

февруари 26, 2008

Тази тема се явява като продължение на темата „Разбъркани мисли от последните дни„.

Та ако сте погледнали предният път исках преди да правя обобщения да изчакам присъдата по делото на Живка Боянова (Илиева). Която излезе днес и можете да прочетете в тази новина.

От друга страна прочетох при Делян Делчев за друг подобен случай на пиян шофьор.

Сега взимаме табличката от предния път и я обогатяваме с новите данни:

Обстоятелство Максим Стависки Живка Боянова (Илиева) Ангел Драгостинов
Шофира в нетрезво състояние с: 1.29 ‰ 2.80 ‰ 1.79 ‰
Дата 5 август 2007 г. 18 юни 2007 г. 10 август 2006 г.
Произшествие в насрещното движение насрещното движение насрещното движение
Загинали един трима двама
Ранени един няма един
Присъда 2.5 г. с 5 години изпитателен срок и 4 години без право да управлява МПС 14 години лишаване от свобода и 16 години без право да управлява МПС 9 години лишаване от свобода и 12 години без право да управлява МПС
Обезщетения 90 хил. лв. и 80 хил. лв. не е известно не е известно
Обжалване предстои предстои предстои
Забележка* Световен шампион Загиналата Александра Ненова, е дъщеря на бившия окръжен прокурор на Перник Марияна Борисова Драгостинов има множество административни наказания, наложени по Закона за движение по пътищата

Сега вече имаме база за сравние на присъдите до момента. Очевидни са 2 неща:

  • Стависки е осъден много по-бързо от другите двама.
  • Но присъдата му е много по-символична от тяхната, а мъртвите не са по-малко мъртви.

За да се хвърлят камъни по когото и да било обаче (било то съд или участници в катастрофите) трябва да изчакаме окончателните присъди. Може изведнъж на всички да им се изравнят случките (да не повярва човек).

* Последният ред в таблицата е добавен на 27.02.2008г.
8 коментара
  1. kenanoff permalink
    февруари 26, 2008 4:51 pm

    Първо – по принцип съм съгласен че разликата е много голяма.

    Но има и утежняващи / облекчаващи вината обстоятелства. Доколкото си спомням перничанката не помогна особено на жертвите (не че е и можела, но не се е и опитала). Това е важно.

    Но по важно според мен е какъв е смисъла на присъдата. В наложеното от съд наказание по принцип се оглеждат две противоречащи си теории:
    – Че присъдата е за наказание;
    – Че присъдата за превъзпитание

    Според мен в тази светлина, ако перничанката получи условна присъда, след два дни пак ще е на колата и може да премаже още някой. Не съм чул покаяние или обещание за трезвеност. Така, че нека стои в затвора.

    Колкото до Максим, той получи много по-голяма присъда от тези 2.5 условно. Той беше осъден в съда на общественото мнение. Доброто му име (а за една публична личност, то е всичко) се въргаля в калта и няма да излезе от там. Той завинаги ще си остане навсякъде „пияницата, който премаза двама младежи“. Доживот. Не за две и половина години.
    И щяхме ли да имаме полза ако го вкараме в затвора? Едва ли. Научи ли си той урока? Аз мисля, че да. Ще се качи ли пиян да кара кола пак. Не ми се вярва.
    Но бих настъпил в полза на обезщетение за пострадалото момиче, което да се използва за най-качественото възможно лечение. А натам трябва да се насочи и кризисният PR на Максим. Но не през медиите. Просто да го направи!

  2. февруари 26, 2008 6:13 pm

    Научи ли си той урока? Аз мисля, че да. Ще се качи ли пиян да кара кола пак. Не ми се вярва.

    Имахме доверие на Максим – все пак бе лице на кампания срещу шофирането в нетрезво състояние. Излъга ли ни? Излъга ни! Защо да му вярваме сега отново?

    Според мен човек, убил друг на пътя при доказана вина, изобщо не трябва да има книжка вече!

  3. февруари 26, 2008 6:48 pm

    @kenanoff

    От разказа на очевидец, който беше постнат из автомобилните форуми не виждам как точно Максим е помогнал… Аз го пренесох в zabraven.com на dzver-а, ама в момента не се отваряш. В Google cache стои все още:

    http://209.85.129.104/search?q=cache:35q4NTA65BIJ:zabraven.com/index.php%3Ftitle%3D%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8+zabraven+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC&hl=bg&ct=clnk&cd=8&gl=bg

  4. февруари 27, 2008 10:58 am

    http://zabraven.com/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8

    отваря се, не съм чул да има проблем? Ако има да търся да оправям нещо??

  5. февруари 27, 2008 6:43 pm

    Хайде стига, всеки от тримата има име. Всеки от тримата за един и горе-долу същ процент от средата си ще е “пияницата, който премаза …” Всеки от тях е наказан от обществото. Или поне от онзи част от обществото, която има значение за него.

    Гери, хубаво сравнение. Поддържай темата, … моля 🙂 Ако позволиш две забележки. В табличката аз бих добавил „една от жертвите“ пред името на Александра Ненова. Също бих добавил, че Максим Ставийски (абе има ли „и кратко“ в името?) е бил лице на кампания. Всъщност за второто не съм сигурен, но бих помислил по въпроса … 🙂

  6. февруари 28, 2008 7:52 am

    @ Георги Фурнаджиев, първата забележка я реализирах в малко по-различен формат. Малко е мястото за таблицата и дългите текстове се пренасят кофти 😦
    За второто не съм убедена, че има смисъл. Лице или не това е морално а не юридическо обстоятелство. И то едва ли играе някаква роля в съда. Виж световното шампионство според мен дори и несъзнателно влияе и за това е добавено.

Trackbacks

  1. Живка, Ангел и Максим - наказани! | Даниела и Михаил
  2. Още малко убийци по пътя - в таблица « Шарки

Коментарите са изключени.