Skip to content

На вниманието на министъра на образованието

април 7, 2010

Информационни технологии за 4. клас

Чак не знам от къде и как да я подхвана. Много време си оставих да ми мине изненадата, ядосването и т.н. Но безумията в учебниците са си за отбелязване.

А днес ще се запознаем с един от учебниците по информационни технологии, по-точно този за 4-ти клас. 

Все си мислех че по този предмет най-голямата глупост би била сложни термини или недопреведени неща, но и тук успяха да ме изненадат. И то не просто изненада, а жив нокаут. 

Повод да открия топлата вода е следното нежно описание, което моето хлапе ми приготви от училище по случай 8-ми март и аз получих по пощата: 

Моята майка се казва Гергана. Тя е с бяла като сняг кожа.Косата и е кафява като очите й. Мама е програмист. Тя говори много по телефона. Пие само на празници… 

В началото се разнежих на бялата кожа и другите ласкателства, но в момента в който разбрах, че пия само по празници се притесних. И не защото е лъжа, аз наистина пия само по празници, а защото алкохолът не е нещо ежедневно у нас и е много странно да се спомене. 

Решена да вникна в ситуацията, подходих към въпроса ребром и от милото и нежно хлапе измъкнах, как му е хрумнала тази идея. А на вас ще ви я покажа в снимки: 

Пример на описание за мама - първи

И другият пример естествено: 

Пример на описание за мама - втори

Та тези ми ти примери дали идеята на синчето. А на мен ми е странно това като метод за шпионаж ли се ползва, като метод за ранна диагностика на алкохолизъм ли? И какво за бога прави в учебниците за 4-ти клас? 

Та г-н Игнатов – моля приберете си вересиите!

Advertisements
23 Коментари
 1. Neva permalink
  април 7, 2010 8:43 pm

  Моля, кажете, че е шега.
  А ако не е, моля, кажете, че ще тоя път ще осъдим някого.
  Настрана малоумието на текстовете. Каква е тази реклама на Ариана?

  • април 7, 2010 8:46 pm

   Ами не мога да кажа, че е шега по никакъв начин, колкото и да ми е тъжно.
   Голата истина си е, но дали и кого ще съдим не знам. Аз за сега искам просто тези малоумия да ги няма.

 2. Боби permalink
  април 7, 2010 8:46 pm

  Е добре, де, кое от двете не е вярно (освен, че може би предпочиташ друга бира)?

 3. вера permalink
  април 7, 2010 8:54 pm

  абсолютно! дали от малоумие скрита реклама или с умисъл … просто е даже извън абсурда

 4. април 7, 2010 10:23 pm

  Брутално!
  След Кумчо Вълчо с джип и Кума Лиска Миска…
  Какво възпитават тези учебници – статуквото на щракане с пръсти, ракийка и салатка?
  До кога?

 5. април 8, 2010 7:22 am

  Божкеее! Ако не бях го видяла, нямаше да повярвам! 😯

  Между другото, същите „експерти“ от министерството, които са одобрили учебниците като подходящи, сега ще ги оценяват наново… Не знам как ще стане тази работа.

 6. април 8, 2010 8:23 am

  гадове. чиста реклама. и конспирация за оскотяване на децата.
  изненадан съм че след „ракия“ няма в скоби „(Пещера)“

 7. април 8, 2010 2:55 pm

  „Та г-н Игнатов – моля приберете си вересиите!“

  По скоро версиите (в контекста на информационните технологии) на учебника.

 8. Хедра permalink
  април 8, 2010 3:03 pm

  Миналата година заради споменаването на марка адаптирано мляко в задача (по биохимия, мисля, и то за студенти) в Холандия беше станал скандал…

  Тъжното в случая е друго – според мен тези текстове са абсолютно автентични и са включени като пример за това какво други деца на същата възраст пишат. Похвално като подход, но все си мисля, че можеха да подберат далеч по-адекватни и възпитателни неща.

  На мен си ми остава връх на сладоледа песента за Лиска, която ще става миска и Кумчо Вълчо ще я вози в скъпа кола.

  Другото любимо ми е описанието на делата на Самуил в учебника по Човек и общество за трети клас – „подпомагал борбите на българите срещу византийците и на еди-коя-си дата сърцето му спряло“. След което като попитах сина ми какво е правил Самуил, отговорът на въпроса беше – ами сърцето му спряло. А защо – то не е важно, разбира се.

 9. април 8, 2010 5:35 pm

  Ариана са шарнали да им е името там.
  Може би и ресторант Аргус.
  Похвати, прозрачни като чалга.

 10. април 8, 2010 8:10 pm

  Пък после се питаме защо ученичките в 10-ти клас ги прибират в Изтрезвителя още от първия час… то пак като не е от първия клас…

 11. април 8, 2010 9:33 pm

  Само не разбрах каква е връзката между майките, употребения от тях алкохол и информационните технологии?
  Или въвеждат още рано-рано начини за трагикомично ползване на фейсбука?
  Аман от умници!!!

  • април 9, 2010 7:24 am

   Урока е с тема „Форматиране на текст“, по план се пада около 8-ми март. А темата на текста е „Моята майка и аз“. Надявам се това да е малко по обяснително.
   Макар че и аз изпаднах в амок като видях какво пише в учебника…

 12. Genadiev permalink
  април 9, 2010 2:09 pm

  Моят син учи по същото помагало и също писа съчинение за майка си. В него обаче въобще не се споменава за пиене. Четейки написаните по-горе неща няма как да не се сетя за поговорката „На калпава ракета, космосът й бил крив“.

  • април 9, 2010 3:01 pm

   @Genadiev
   Не разбирам коя теза защитавате:
   – че в учебниците за 4-ти клас алкохола трябва да присъства?
   – че децата няма нужда да четат примерите в учебника?

 13. април 9, 2010 2:31 pm

  хахахаха, форматиране на текст… аз пък реших, че имало някакъв алгоритъм, име на майката, външни белези, професия, промили… и после некви екселски таблици, после тортени диаграми и някакви такива работи, каквито всеки гений в четвърти клас може да измайстори. пък то… чисто и просто форматиране. ми можеха да не влагат смисъл, ами да дадат за пример някакви произволни текстове. може би обаче все пак не са искали да форматират текст, а влечение към бира ариана в ресторант аргус.

 14. Mia permalink
  април 10, 2010 2:04 am

  След като се смях от сърце на глас на безумните текстове (моите две отрочета все още не ходят на училище, слава Богу), сериозно се стреснах от това, че след 2-3 год. (когато все пак това им предстои), такива текстове могат да четат и пишат и те…
  Заплахата си е съвсем реална.
  Мисля си за това, че трябва да се вдигне шум около тази история! Сигурна съм, че „Господарите“ ще се заинтересуват от този материал, а по-голяма сила от медиите в тези времена, май няма.
  Точно днес четох една статия от проф. Драгомир Драганов за това как се „одобряват“ учебниците – намерих я и в нета – http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=414215. Така че такива текстове за съжаление само потвърждават истинността на това, което пише там.
  Дерзайте и успех!

 15. април 10, 2010 11:38 am

  Абсурдно е. Това е олицетворение на некоординираното действие на всички нива на управлението, не само в образованието. Отделно, че писанията в учебниците и за блог дори не стават…

 16. Genadiev permalink
  април 10, 2010 1:49 pm

  Не защитавам никаква теза, тъй като тук няма въобще такива. Но не мога да не отбележа факта, че информацията е представена тук е изкривена. На първо място става въпрос за урок за форматиране на текст, в който една от първите задачи към децата е „Опиши своята майка и обясни защо я обичаш толкова много.“. Дадените два примера са посочени като модел за форматиране на текста и са доста малки като изображения, а не големи и набиващи се, както са представени тук. От стила на текста става ясно, че са писани от деца, а не от авторите на учебника.
  Според мен този пример, трябва да ни наведе на мисълта „Какво забелязват нашите деца?“, а не за „присъствието на алкохола..“. Да ви припомня, че един от героите в произведенията на Иван Вазов – дядо Либен, храни челядта си с попара от вино и това е произведение, което се учи в училище. Но на никой не му прави впечатление.
  Не мога да се съглася с манията „от муха да се прави слон“ и да се подвеждат хора, на които се дава само откъслечна информация, а те вече са готови и в бой да влязат за идеята.

 17. април 16, 2010 3:37 pm

  Принципно не обичам да пиша коментари, когато нямам какво да кажа (както е в случая)… Освен, че съм с отворена уста (буквално), се чудя как биха изглеждали:
  Учебник по математика – Иванчо има 12,80 лв. за „Виктори“ и „Марлборо“. Ако „Виктори“-то е по 2,75, а „Марлборо“-то по 3,20 лв., може ли Иванчо да и купи 5 кутии „Виктори“ или направо да си взима „Боро“.
  Учебник по биология – лабораторно упражнение: да се сравни реакцията на организма при поглъщане на 15- и 18- годишно уиски.
  Учебник по литература – свитъкът като носител на писменост и марихуана.
  Учебник по физика – наистина ли пушенето на трева ни прави по-леки – опитен експеримент.
  Учебник по география – винпромите в България с дегустация и чисто напиване по райони.
  … и така нататък!
  Със сигурност много деца (а и възрастни) биха се изкефили на подобни учебници, защото алкохолът, цигарите и наркотиците със сигурност са част от живота ни и неизбежно все някога ще достигнат до децата. Въпросът е кога и лично аз не мисля, че 4 клас е добра възраст. Ето защо предлагам да слагат родителски рейтинг и на учебниците.

  Примерно:

  Учебник по информатика – не се препоръчва на лица под 16 години
  Учебник по биология – не се препоръчва на лица под 18 години

  и т. н.

 18. април 23, 2010 12:23 pm

  класика!

 19. gabito permalink
  август 26, 2010 9:58 am

  genadiev да си гледа работата.
  Деца, които сега се учат да чета, естествено,че ще се вглеждат в текстовете, а не като теб да гледат дали подравнено от ляво или дясно!
  Трябва да се съдят и издателите и Ариана!

 20. Genadiev permalink
  август 26, 2010 11:50 am

  И за какво трябва да се съдят според Вас – @gabito???
  А по отношение да си гледам работа, не се притеснявайте за мен.
  Аз и това правя – позволявам си да се изкажа тук, защото се занимавам с образование, а не както повечето „да разбирам от образование“.

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: