Skip to content

Край българския казан в ада дяволи няма

август 13, 2008

За редовните читатели е известна страстта и слабостта ми към волейбола. Това е единственият отборен спорт където имаме отбор във всички смисли на тази дума. Това са хора ясно осъзнаващи какво значи отборен спорт и влагащи сърцето и душата си за победата.

Последните дни, олимпиадата и скандалите показват, че всичко хубаво което имаме трябва да си го сринем сами. Нямаме нужда от чужда помощ. Видяхме една добра работа и решихме сами да си я омаскарим.

Две неща ме дразнят в цялата история:

Сигурна съм че сме продали медала, въпреки желанието на отбора да го вземе. Продал го е някой който не играе и не тренира отбора. Някой който обаче е видял начин да изкара пари. А ние – вълци ни яли. Ние и така и иначе си знаем, че губим редовно какво ли не. Само че този път ако не вземем медал (което лично аз очаквам, дано съм лош пророк) няма да простя на този продажник. На тази олимпиада и с този отбор имаме (или май имахме до преди началото) реални шансове за злато. И го казвам не от някаква криворазбрана гордост, а защото следя редовно отбора в последните години и виждам какви възможности има. Само Венецуела и Полша са ми по-непознати, за другите гарантирам че можем да ги бием. Не задължително лесно и не с 3:0 но можем, правили сме го, понякога дори болезнено и показно.

Невинен до доказване на противното. Пламен Константинов трябва да се счита за такъв. А с хаотичните, нескопосани и меко казано тъпи действия всички направиха така, че човекът да остане под подозрение. Застрашават не само името му, а и кариерата му. Ако аз съм на негово място бих изчакала края на олимпиадата и бих извадила всичко на показ. Ако бях на мястото на треньора щях да застана зад него заедно с целия отбор и да кажа истината високо и ясно пред всички. Пък дори и после да няма отбор. Никой не може да си позволи да изхвърли така 20 човека от един спорт и да започне от нула. Рискът, ако са единни, е много голям за враговете им, които определено вече няколко години въртят какви ли не номера.

Аз досега дори и намек за допинг във волейбола ни не бях чувала, как стана така изведнъж?
Защо изведнъж г-н Лазаров твърди

„Следователно най-добре за самия Пламен и за българския отбор беше той да не е в олимпийското село.“(източник)

Между другото цялото интервю е едно полезно четиво. Дадено на 12.08 на обяд в него г-н Лазаров твърди още: „Вече бяхме в Корея, когато получихме ужасната новина, че в пробите на Пламен са се появили забранени субстанции.“ Аз лично искам да го попитам от кога наличието на тестостерон в мъжкия организъм е ЗАБРАНЕНА субстанция. Завишен показател на тестостерона да беше казал. А то – забранени субстанции.

Освен това в 4 поредни дни четох поне 6 негови интервюта и го слушах 2 пъти на живо. Две еднакви мнения не изрази. Ако го четете, след като е минал обработка за журналистически цели, оставате с впечатление че увърта с цел да бъде максимално въздържан и да не изтърве някоя дума. Ако го слушате на живо ще видите, че сглобява изреченията, като току що проговарящо дете с липсващ речников запас.

Личното ми впечатление е, че дори не е подозирал колко силно ще се разрази бурята, когато е забърквал кашата. Мнението на други странични наблюдатели беше: „Гледай го как се чуди какво да излъже. Чак се вижда как мисли.“

Ако се поразрови човек може да открие доста интересни неща по темата, като например следните 2 интервюта на Мартин Стоев:
Мартин Стоев: Някои хора стискат палци да се издъним – 22 юли 2008
Мартин Стоев: Някой иска да провали мен и България – 05 август 2008

Мисля че дори заглавията им стигат. Няма нужда да ги коментирам. Но не е зле да се прочетат. Да се види че дори тогава вече сме наддавали и продавали честта на България и на волейбола ни.

След това започна хаоса 1 час преди първият ни мач на самата олимпиада. Ще играе, няма да играе. Тук е – там е. Не е в Китай, не е в България. Болен е, с контузия е, бил се е, това правил другото не направил. И през цялото време се говореше „Не е допинг – друго е“. Сякаш пускаме някаква клюка която да прогризе сърцата на хората „Абе те викат не е ама…“

После се започна втора серия на ада „пробата е чиста ама…“, „той сам така реши…“, „има съмнения за субстанции“… Какво имат предвид под субстанции никой не ще да си каже. А какви и защо също. В същото време лъсва репликата на същият г-н Лазаров:

„Ако Пламен играеше в мача – правилата са категорични – резултатът се анулира, 3:0 и 75:0 точки. Не можехме да играем ва банк и да предприемаме хазартни изпълнения и да рискуваме съдбата на целия отбор.“

В този случай аз нищо не разбирам и не се занимавам с това, но си направих справка с „категоричните“ правила, които открих за 5 мин. през гугъл (можете да ги прочетете тук) в които ясно се казва следното:

„ARTICLE 10 CONSEQUENCES TO TEAMS
10.1 Where more than one team member in a Team Sport has been notified of a possible Anti-
Doping Rule violation under Article 7 in connection with the Olympic Games, the Team shall be
subject to Target Testing for the Olympic Games.

In Team Sports, if more than one team member is found to have committed an anti-doping rule
violation during the Period of the Olympic Games, the team may be subject to Disqualification or
other disciplinary action, as provided in the applicable rules of the relevant International
Federation.“

За незнаещите английски в цялата секция се цитират случаи за тестване и наказване на отбори, но при условие че са заловили ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ИГРАЧ от отбора. Интересно дали господина Лазарова иска да ни намекне че и в нашият отбор не само един е нагазил в дълбоките води? Ако това е така, кой и как е допуснал или разрешил да се стигне до там? Аз лично не вярвам дори един от нашите да рискува точно това състезание , точно тази олимпиада, за която се бориха така изтощително и последователно със зъби и нокти.

А и друго да се запитаме: следи от така наречените „субстанции“ остават до 6 месеца в организма. Нашите играят без почти никаква почивка вече 3-4 години. Кога и как намериха 6 месеца, че да пият каквото и да било? Последните мачове за световната купа са декември, първите срещи и квалификации почват април-май.

Интересно ще има ли някой смелост да излезе с всички документи и да покаже и докаже че г-н Лазаров е прав в изказванията си? Защото имам странното усещане, че и той не знае какво прави, но му харесва. А документи никакви няма. И вярвам че не може да има, защото всичко тва вони та се не трае и е съшито с такива бели конци че и слепец ще види и глух ще чуе какви лъжи се носят гнусно в пространството.

За финал ще направя само две три извадчици да усетите защо така дълго съм се разписала:

Г-жо Костадинова, какъв е случаят с Пламен Константинов?
– Получих разяснения за станалото с Пламен Константинов и причината за отсъствието му във вчерашния мач на волейболните ни национали. Това, което ми бе казано и ме успокоява, че не става дума за допинг, нито пък за скандали, побоища и така нататък. Става дума за съмнения за сериозен медицински проблем, които следва да се проверят. А това изисква – макар и кратко – време. Най-важно е здравето на спортиста.
Стефка Костадинова

„Разбира се, че знам всичко. Имам информация за всичко, което става във волейболния отбор, но предлагам анализите и разследващите журналистики да ги оставим за след олимпиадата. Тогава ще имаме време за разбор и заключения. Призовах ръководството на волейбола за откритост, за да няма съмнения, да има публичност. Не става дума за допинг“, каза Лечева преди да отпътува за Пекин.
Весела Лечева

„За първи път чувам председател на федерация да иска състезателят му да бъде признат за дал положителен резултат“, заяви председателят на Антидопинговата агенция Камен Плочев на днешната пресконференция. […]
При някои хора е нормално, тъй като организмът им произвежда повече тестостерон. При тези обстоятелства решението е да се тестува 3 пъти през месец“, допълни Плочев. В агенцията не знаят за никаква проба в Корея, няма протокол или изпратено известие от азиатската страна.
Камен Плочев

Пробите на всички волейболисти, взети на 21-ви юли на лагера в Правец, са отрицателни, съобщиха на пресконференция днес от Националната комисия по допинг контрол (НКДК).[…]
„Пламен Константинов може да се върне в Пекин само ако ние го намерим, вземем проба, ръководството на федерацията изпрати и я плати за изследване с въглероден метод в лицензирана лаборатория в чужбина. Това може да отнеме 2-3 дни, в зависимост от бързината на ръководството на БФВолейбол“ […]
Според Плочев абсурдното в тази ситуация е, че за пръв път председател на федерацията иска негов състезател да е с положителна проба.
Камен Плочев

Полезни четива:
Шефът на волейбола Данчо Лазаров: Получихме информация за положителна проба на Константинов

Кой натопи Пламен Константинов?

Докторът на волейбола: Пламен трябва да донесе документ от лицензирана лаборатория

А аз просто искам истината, но подплатена с всички необходими документи в четима форма.

П.П. Току що попаднах на още нещо, което ме обезвери окончателно:

Според д-р Захариев играчът не може сам да поиска да му бъде направена проба в лицензирана лаборатория, каквато например е тази в Кьолн. Това трябва да бъде направено с писмо от българската федерация. В момента обаче не е известно дали ръководството на БФВ е изпращало такова искане до която и да е лицензирана лаборатория.
източник

Пламен е жертвеният агнец в името на една тайна и гадна подмолна игра, която играе по нервите и психиката на отбора ни. Дано момчетата устоят и провалят всички чужди сметки помитайки всичко по пътя си.

А ако федерацията иска да изглежда чиста добре е веднага да поиска тестове и да си ги плати. Но нали тогава мърдане няма, всичко ще е официално и няма как да манипулират резултатите, защото лабораторията не играе по българските правила, а работи по световните!

Advertisements
3 Коментари
  1. outlander permalink
    август 14, 2008 1:12 am

    на мен пък ми се струва, че т. нар инжИнер и случаен председател, прекрасно знае какво прави, въпросът е за кого и за колко го прави. за съжаление едва ли ще разберем – у нас е така – всяко чудо за три дни до следващия път. и виновни никога няма. най-много да излезнат виновни журналистите, че са раздухали случая. това също е правило – не е виновен този, който е извършил нещо нередно, а този, който го е огласил. с една дума българия.

  2. август 29, 2008 9:46 am

    без коментар 😐

Trackbacks

  1. Български « my weblog

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: