Skip to content

Фирма SQA-service

януари 16, 2008

На българския пазар незабелязано за мен се е появила фирма SQA-service. В това лошо няма. Фирмата се опитва да предлага услуги за тестване на софтуер, в което също няма нищо лошо.

Лошото започва когато се сблъскате със сайта на съответната фирма. Вероятно с цел да звучат компетентно те са напълнили българската версия на сайта си с безумни чуждици и зле написани текстове. Не съм радетел на „драснипалниклечицата“ но все пак има начин голям част от цитираните по-долу безумия да се приведат във вид удобен за четене и разбиране. А сега и самите безумия:

Проверка на метатаговете
Тук ще се проведат уеб тестове за проверка за унифицираност и стандартиразация на метатаговете, ще проверим дали не се е получило флууд с ключовите думи които сте избрали. Целта е да се избегнат наказанията на търсачките, които те дават за флууд или над допустимият брой символи в дадените тагове.

Как се е получило флууд и защо флууд е в среден род не е ясно. Пък и звучи наистина толкова страшно като „хипотенузата“ на Бранислав Нушич.

Проверка за страници от тип „сирак”
Целта на тези тестове е да се провери дали имате страници, които не са линкнати (нямат връзка) от останалите страници в уеб сайта ви.

Защо страниците „не са линкнати“ след като отзад седи българския аналог в скоби – може само да се гадае… Ама сигурно е за придаване на тежест.

Този вид тестове се извъша без да е обходимо да се пишат тест сценарии или тест кейсове…Помагат на тестърите да получат необходимата информация за процесите от даденото приложение.

Друго си е да имаш кейсове вместо случаи. Но ако я караме така не би трябвало да има тестови сценарии а сценариос. И нека не пропускаме правописа.

Проверка функционалността на приложението след направени корекции в неговата функционалност по повод фиксиране на бъгове, имплементиране на нова функционалност в приложението…

Фиксирането на бъгове сигурно е стабилното им закрепяне в системата и тяхното превръщане в неразделна част от спецификацията. Човек като фиксира нещо в българския го закрепя неподвижно. Когато иска да го махне или коригира, може да каже „оправяне на грешки“, „отстраняване на проблеми“ и други къде, къде по-смислени изказвания. Без да питам защо една функционалност се имплементира а не разработва…

Към сайта е инсталирана мениджмънт система за управление и документиране на открити бъгове и дефекти за проектите, по който работим.

Интересно ако системата ви беше само за управление на грешки и дефекти по-лоша ли щеше да бъде? Или ако не е мениджмънт система не върши работа? Да не говорим че това си е среда за регистриране на дефекти тип Bugzilla или Mantis. Вярно че звучи прозаично, ама поне е истина.

И за финал ви предлагам една картинка показваща състоянието на някои от страниците и връзките в сайта на фирмата, която да си припомним се занимава с качество

Гречка в сайт на фирма за качество

Advertisements
10 Коментари
 1. януари 16, 2008 3:01 pm

  То има 2-3 фирми предлагащи подобни услуги, ама тия са некви ентусиасти от Майна Таун. 🙂

 2. януари 16, 2008 3:07 pm

  Виж сега Жорка, то не пречи да си ентусиаст – даже помага. Проблемът е че: видяла жабата, че подковават вола и…
  Хубаво е да го има, ама нека го правят хора, които знаят, могат и най-вече внимават в детайлите. На теб ли да ти обяснявам за какво иде реч…

 3. януари 16, 2008 3:27 pm

  Много ме кефи, когато обясняват простите неща по високопарен начин… Аз току-що ти изпратих неформатиран текст в уникоуд-кодировка, която чрез специална система за управление на съдържанието ще се свърже към база данни и ще добави текстът като запис в нея, след което ще се визуализира на всички посетители в сайта и по този начин сърч енджините ще индексират вече актуализираната уеб-страница… Стига толкова, че току-виж пак се е „получило флууд“.

 4. януари 16, 2008 5:47 pm

  „Проверка за страници от тип „сирак”“
  А за страници тип „скитник“ проверяват ли? Щото ако не проверяват няма да ги наема.

 5. януари 16, 2008 6:43 pm

  Ние наричаме бъговете дефекти. Те са си точно това – производствени дефекти.

 6. януари 16, 2008 8:43 pm

  Много ви благодаря за ползотворните коментари. Мисля, че цялата ирония тук беше излишна.
  Що се отнася до начините по които sqa-service.com е решил да предлага някакъв вид услуга си е напълно негов избор. Блога, от където сте приложили снимка не функционира, поради преместване на хостинга на сайта. Сайта не претендира и никога до този момент не е имал за цел да предоставя услуги, свързани с осигуряване на качество на софтуера. Добавен е темплейт и текст, с чиято помощ да седи сайта в SERP-a на google. Когато му дойде времето ще започне да функционира с пълна сила.
  Както и да е…ще ви помоля, ако имате коментари да ги споделяте на обявени еmails.

  @ Георги: не сме просто ентусиасти. Екипа не е базиран в Пловдив 😉

  @BORIME4KA: Ще те помоля да запазиш желанието си и философските изказвания за Experian 🙂

  @Георги Фурнаджиев: проверяваме всичко, за което можеш да си платиш 😉

 7. януари 17, 2008 9:52 am

  О, като гледам за повече от час след като сте прочели не сте оправили

  http://www.sqa-service.com/blog/

  Значи да проверите лично колко пломби има Владимир Путин ще струва не повече от десетина лева 🙂

 8. януари 17, 2008 10:09 am

  Много ви благодаря за ползотворните коментари. Мисля, че цялата ирония тук беше излишна.

  Първо какво и как пиша тук е мой избор и иронията си е много на място.

  Що се отнася до начините по които sqa-service.com е решил да предлага някакъв вид услуга си е напълно негов избор.

  Как си предлагате услугите не коментирам, коментирам какво впечатление оставяте у мен. А то далеч не е ласкаво.

  Блога, от където сте приложили снимка не функционира, поради преместване на хостинга на сайта.

  Не съм ходила специално да ви търся блога. Ефекта, който виждате на приложената картинка, се получава чрез натискане на връзка на вашия сайт. Коя е връзката и как се стига до нея ви оставям за домашно. С две цъкания от началната ви страница можете да постигнете същият резултат като мен. Мисля, че това ще ви улесни.

  Сайта не претендира и никога до този момент не е имал за цел да предоставя услуги, свързани с осигуряване на качество на софтуера.

  Сайта не предлага нищо, той рекламира фирма, която смята да предлага нещо. И ако фирмата ви ще предлага някакво качество, добре е това да личи по вашият сайт. Първата ми мисъл, след като се сблъскам със сайта ви, ще е: Какво качество могат да ми предложат, след като не са осигурили качество на „лицето“ на собствената си фирма?

  Както и да е…ще ви помоля, ако имате коментари да ги споделяте на обявени еmails.

  На това изказване просто не знам как да ви отговоря тактично, за това ще карам направо. Каквито и коментари да имам, те са си мои и ще ги публикувам където аз реша. Не работя за вас, нито ми плащате нещо за направеното до момента, че да трябва да ви ги пращам лично и на ушенце нещата. А „обявените emails“ могат да се прведат лесно на български. И това също ви го оставям за домашно.

 9. януари 17, 2008 10:11 am

  Баси, все пак се е „получило флууд“…

 10. януари 17, 2008 10:12 am

  @BORIME4KA – мно’у точно казано ‘дето се вика 😀

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: