Skip to content

Модерните студенти

януари 11, 2008

Или каква гъзария са чудесата на техниката. Седя си пред компютъра. Работя си работата. Или пък вървя към и от работа и уча.

Ама уча не като едно време забила поглед в учебника, а си слушам лекциите на mp3-то, записани от благороден колега. Естествено това важи за лекции без формули, теореми и доказателства или поне така предполагам.

А какво учене падаше едно време. Очите ми изтичаха от четене на дебели томове.

Advertisements
15 Коментари
 1. януари 11, 2008 4:53 pm

  Интересно! Къде в България има учебни подкасти, че с тази тема се занимавах научно по едно време и още ми е интересна.

 2. януари 11, 2008 5:10 pm

  Ключовата част беше „записани от колега“.

 3. януари 11, 2008 5:51 pm

  eeeeeeeeeeeeee, искам и ааааааааз 😦

 4. януари 11, 2008 7:57 pm

  А защо не?! Всичко се развива в този свят. Защо да не се развиват и начините за учене. Според мен е съвсем нормално да използваме технологиите за да ни е по лесно учението и по-бързо да се подготвяме ние студентите.
  И относно как преди е падало голямо учене то сега пада учене, но учи този на когото му се учи, а на тези които не им се учи винаги си намират начин.

  П.П. Относно формули, теореми , доказателства, чертежи и прочие един колега си купи таблет и единствения минус беше че пишеше адски нечетливо 🙂 , а най-лесния начин е с един фотоапарат 😛

 5. януари 11, 2008 8:34 pm

  Че кой казва нещо лошо или против? Много си ми е удобно даже.

 6. януари 11, 2008 8:58 pm

  С видиокамера не става ли? може би, проблемът е правен / копирайт/?

 7. Ira permalink
  януари 11, 2008 8:59 pm

  В библиотеките в Америка можеш да си вземеш и учебниците във вид на аудио книга. Ноооо това не е най-голямата гъзария (защото те все пак са на носител DVD или CD). Сега вече можеш да си наемеш всичко като eAudioBook (разбирай MP3 или друг файл който се просвирва от твоят MP3 player).
  Нови времена – нови технологии.

 8. януари 11, 2008 9:50 pm

  Извинявай, грешно съм разбрал контекста.

  @kanew един колега за това че се опита да запише един доцент още си седи първи курс. Просто никой не обича да го записват какви глупости дрънка, а малко са тези които не дрънкат глупости и човек може да научи нещо от тях (визирам най-вече моя университет).

 9. pippi permalink
  януари 12, 2008 12:36 am

  Да, а аз днес както си седях с Асуса (EEE) влезе една колежка, взе да се смее и каза „Изглежда така, сякаш си играеш с него“ 😉

 10. ivostr permalink
  януари 12, 2008 4:07 pm

  За модернизирането обаче е важно също и преподавателите да го правят. За щастие доста от моите се възползват от предимствата на новите технологии. Въпреки, че има и една професорка (вярно на възраст е жената), която на въпроса „Имате ли електронна поща?“ отговори: Ааа, аз текиа работи нье използвам!
  Шах! :о

 11. януари 13, 2008 4:02 pm

  Много хубаво даже. По-добре е от метода учебника под възглавницата, докато спиш 😉 А като се има предвид колко време губим по автобусите…

 12. януари 14, 2008 1:55 pm

  @ivostr Ето тук си много прав :). Давам ти пример. Технически университет Варна – над 70% от преподавателите не мога да намеря не електронна поща ами мобилните им номера.
  Икономически университет Варна – почти всички имат електронна поща, а мобилните им номера са поместени в сайта на Университета. Мога да дам още примери но .. честно в момента ме мързи :).

 13. януари 16, 2008 5:43 pm

  @nedyalkov проява на лош вкус е да се възмущаваш за мобилните номера. Преподавателят ти не ти е гадже та да го тормозиш по личния телефон.

 14. февруари 5, 2008 6:48 am

  @Георги Фурнаджиев и поради какво е проява на лош вкус? Телефонните им номера биха ми потрябвали за случаи свързани с моето учение? И защо трябва да ги тормозя? Смятам че много от студентите са достатъчно ерудирани и възпитани и не биха тормозили своите преподаватели, а и не смятам да ги извеждам на кафе!
  Или може би са TOP SECRET и никой няма право да ги безпокои?
  Тяхната работа е да обучават студентите и когато студентите имат запитване към тях да могат да се свържат с преподавателите си по един или друг начин.
  Но аз съм студент и много много може би не ги разбирам тези неща. Нека по-големите от мен да решат!

 15. февруари 5, 2008 9:20 am

  Недялков – само едно ще ти кажа: Аз по личния си GSM служебна работа не върша. Ако имам служебен въпроса се поставя на друго ниво.
  Така че ако телефоните им са техни лични не виждам причина да ги раздават ей така….

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: