Skip to content

Семейно подоходно облагане – 2007

ноември 21, 2007

За тази година документите за семейно подоходно облагане се подават от фирмата работодател. За целта от счетоводството ви дават една бланка за попълване за вас и една за другия родител, който да декларира че няма да ползва данъчното облекчение. После те си знаят работата. А вие си чакате парите.

Всички други видове данъчни облекчения обаче, като тези от застраховки например, ще трябва да си изчислите сами по познатия ред и начин, попълвайки данъчна декларация. Подавайки я в определения срок и т.н.

Advertisements
10 Коментари
 1. ноември 21, 2007 5:02 pm

  Точно днес ни раздадоха едни бланки. Чудех се дали не е редно да не я попълвам. Нали до миналата година, вкл., такава декларация подаваше родителят с по-висок доход? Сега и двамата, така ли?
  Между другото пак съм назад – за всички застраховки ли се отнася – живот, злополука?

 2. ноември 21, 2007 5:05 pm

  Не се връзвай на това какво са ти дали. И тази година се попълва за предпочитане от родителя с по-висок доход. За другия само една декларация, че няма да ползва.

  А за застраховките – има някакви живот, които са освободени от данъци. Но ако имаш подобна застраховка е добре да питаш застрахователя ти дали е от типа признат за необлагаем. И ако е така давай смело.

 3. ноември 21, 2007 5:05 pm

  А ако си имал приходи и в чужбина и реално данъчната ти година е там, става едно интересно… добре, че има KPMG (дано поне те да свършат работа)

 4. ноември 21, 2007 5:12 pm

  Е ти не си ли с над 250 дни извън България, което по някой си закон май значи че не дължиш данъци тук…

  Ама не ме взимай на сериозно – от счетоводство зарбирам хич…

 5. ноември 22, 2007 4:22 pm

  В Нова Зеландия годишната данъчна декларация е един лист. И на едната страна са указанията за попълване…

 6. ноември 22, 2007 7:57 pm

  Веднага след коментара си тук, се консултирах с моя близка ( колко бързо се сещам -тц-тц-тц), работеща в НАП. Тя потвърди, че и тази година е така. Просто от службата са се постарали – да ни е лесно де…

  А у нас, Longanlon, декларациите, поне предните две години, трябваше да попълваш при счетоводител…

 7. ноември 28, 2007 3:48 pm

  Работодателят преизчислява данъка както всяка година, но различното тази е, че ще се взема предвид и семейното подоходно облагане – т.е. облекчения за деца. Има нов формат на служебната бележка за годишно преизчисляване на ДОД – препоръчвам всички да си я поискат от работодателя след преизчисляването. В самата служ.бележка има отделни редове, в които се записват различните видове данъчни облекчения – напр. от доброволно пенсионно осигуряване, застраховки „Живот“, дарения и разбира се за брой деца… 🙂

 8. Петя Колева permalink
  януари 3, 2008 5:13 pm

  Миналата година след като подадох декларация към НАП имаше граници – за едно и две деца както следва 360 и 720 лева.Аз съм разведена и имам 2 деца за коитп ми беше изчислено да получа 140 лева.
  Тази година от двате облагания-възстановяване на ДОД и подоходно облагане за две деца ми са изплатени 34.00 лева- къде губя нишката?

 9. януари 3, 2008 5:20 pm

  Мили хора не съм, не съм била и няма да бъда счетоводител. И много съжалявам, че не мога компетентно да ви отговоря на въпросите.

  Петя – попитай работодателя си, как и защо са изчислени така сумите. Там най-добре знаят какво става.

Trackbacks

 1. Семейно подоходно облагане и ЗОДФЛ « Шарки

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: