Към съдържанието

100-те велики

януари 4, 2007

И тази кампания като другите СМС-ки ми е трън в очите. Нищо че имаше и безплатно интернет гласуване. Мисля че ми е трън в очите най-вече заради простотията, която изплува след като се обявиха резултатите на първата междинна контрола.

Продължавам да се чувствам лично обидена от резултата. И обяснението, че това е „просто игра“ някак ми звучи обидно. Да си играеш с личности, които са дали на страната си много и да ги смесваш с някакви си полу-популярни елементи, за които никой няма да си спомня след век, е гавра.

Само занапомняне и справка ще пусна тук две определения взети от тълковния речник:

Велик – Който значително превъзхожда обичайното.
Известен – който е познат. Прочут, прославен.

И тази гавра се вижда в списъка със 100-те влики, който е обявен. Смятам да го разкоствам 10-ка по 10-ка.

Първа 10-ка
В първите 10 е попаднало едно… явление да го наречем – Петър Дънов. Защо и как този човек е велик, аз продължавам да не разбирам. Но явно последователите му са доста организирана секта, щом са го добутали до 10-ката. За Вазов имам едно лично и особено мнение, но то си е мое. А и човека е писал хубави работи. Но според мен той спокойно можеше да е в първите 20, без да се умаловажи стореното от него. И така в първата десятка останаха 2 свободни места.

Втора 10-ка
От нея аз бих оставила само 4-ма*. Другите като:
11. Джон Атанасов, който едва ли е говорел български, а камо ли да е велик.
12. Христо Стоичков – който е много известен, но първото българско на което научи съотборниците си в Барса се цензурира с бипкане.
13. Ванга – личност която много уважавам, но е спорно дали влиза в тази точно класация.
14. Тодор Живков – аз срещу човека нямам нищо лично, той определено е велик. Щом толкова години седеше на върха. Въпростъ е само той ли седеше или други го крепяха там.
15. Георги Аспарухов – абе много ме кефи. И обичам старите ленти с него, ама не ми се вписва някък си във великите. В известните да безспорно, но чак велик. А и нека направим анкета сре по-младите, да видим знаят ли кой е той?

Трета 10-ка
От тук оставям трима: Алеко Константинов, Георги Бенковски и Никола Вапцаров (който е носител на Световна награда за мир).
За двойката 21.Азис – 22.Иван Костов най-добре се е изказал Проф. Драгомир Драганов:

„На мен най-много ми хареса третата десятка в кампанията на БНТ “Великите българи”, най-вече поради комбинацията Азис – Иван Костов. Явно хората инстинктивно са усетили, че тези двама души трябва да бъдат един до друг.“

26.Нено Юруков може да е прекрасен учител, и много ме радва реакцията на учениците му (явно си върши работата човека). Но влизането му в топ 30 само показва, колко е лесно.
Останалите:
24. Волен Сидеров – без коментар.
29. Бойко Борисов – и мен ме кефи ама велик ще стане най-малко след век, ако го помнят.
27. Слави Трифонов – ………………………
30. Лили Иванова – да останеш на сцената до ХХ годишнината си само по себе си е подвиг, ама чак от национално значение?!

До тук стигна прага на търпението ми. Очаквайте продължение.

* Владимир Димитров-Майстора няма да коментирам, защото в рисуването съм кръгла нула. Ако има някой с повече самочувствие в тази област нека го направи.

Advertisements
13 Коментари
 1. януари 4, 2007 12:01 pm

  Самата кампания трябва да влезе в този списък, защото идеята и реализацията заедно и поотделно представляват една Велика Простотия.

 2. януари 4, 2007 12:16 pm

  Прав си безспорно. Проблемът е, че кампанията трябва да е в списък с Великите на света, тъй като ние само сме „откраднали“ идеята от британците, които явно не блестят особено в умствено отношение.

 3. Eneya permalink
  януари 4, 2007 12:52 pm

  Аз научих за цялото това „ТОП“-стване преди два дни. И се смях до сълзи. Изключително глупава и нелепа история.
  Просто отначало изберснях невероятно. После пък ми стана адски смешно.
  Да пием за Българите 😉
  Много сме велики…

 4. януари 4, 2007 12:55 pm

  Радвай се, че до сега не си знаела. Аз като знам от началото и се нервя повечко а се смея истерично по-малко.
  Щом го докарах до отделна категория в блога….

 5. януари 4, 2007 2:04 pm

  Само с изказването ти за Джон Атанасов не съм съгласен. Дали е говорел български не зная, но е бил в България (по покана на БАН, за да получи от правителството орден Св. Св. Кирил и Методий първа степен). Атанасов винаги се е гордеел с българския си произход и често е казвал, че добрите страни в неговия характер се дължат на българските му корени. Като създател на първия автоматичен електронен цифров компютър, той определено е „велик“ в науката. Това, че много хора са чули за България заради него също е значително постижение (поне според мен). Между другото знаеш ли, че наред с десетките отличия присъдени на Атанасов е и престижния United States National Medal of Technology, присъден лично от президента Буш през 1990 г. И то на човек, който се гордее с българския си произход. Според мен Атанасов има съвсем заслужено място в тая класация.

 6. януари 4, 2007 2:42 pm

  Аз гласувах за Владимир Димитров – Майстора. Рекох, че никой няма да се сети за него.

 7. Георги permalink
  януари 4, 2007 3:01 pm

  Джон Атанасов е голям, но не мога да се съглася че е българин. Не е роден в България, нямал е българско гражданство и паспорт … гордеел се, ама според мен тъпите комунисти са ни го насаждали че е българин. Може да има ордер Кирил и Методий, но на Доган май дадоха „Стара планина“.

  Освен това много хора научиха каде е България покрай Стоичков, а не покрай Джон Атанасов (когото май само ние приемаме за българин).

 8. stoyan permalink
  януари 12, 2007 5:30 pm

  поздравете проф. Драгомир Драганов за коментара на двойката 21. -22. Смях се от сърце и продължавам да се смея.

 9. януари 12, 2007 8:22 pm

  Да се включа за Джон Атанасов. Не отричам това, което е направил. Но според мен не е българин. Което пък ме отприщи да напиша съчинение за него, Карл Джераси и Силви Вартан
  http://blog.gfurnadzhiev.info/2007/01/12/post0045

 10. Герган permalink
  януари 20, 2007 5:49 am

  Здравейте,

  За мен също е изненада включването в първите десет на Петър Дънов. Оказа се обаче, че наистина велики хора са го познавали – вижте този адрес – http://www.geocities.com/bratstvoto/

  За мен хората са несравними, всеки е направил нещо според своите възможности, дори и ние.

 11. януари 25, 2007 4:00 pm

  Препоръчвам тези ,които не знаят каква е разликата между духовно общество и секта ,да я научат.И нека да не робуват на стари клишета.Не е вярно ,че последователите на Петър Дънов са много дисциплинирани и са гласували масово за своя Учител.Много от тях не гласуваха.А кой гласува?Отговорът е много прост.Духовните хора на България.
  А защо някой не се запита защо сред първите десет няма нито един патриарх?…
  За да не пишете повече “съчинения“ за Петър Дънов и неговото дело, ви препоръчвам:
  http://www.bratstvoto.net
  http://www.ceocities.com/bratstvoto

 12. dunaks permalink
  януари 26, 2007 2:42 pm

  A на който не му е достатъчна тази информация, може да ползва и :http://www.bratstvoto.net

Trackbacks

 1. Wiseacre’s blog » Българи ли са Джон Атанасов, Карл Джераси и Силви Вартан?

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: