Skip to content

Промяна в наказанията за лекарски грешки

октомври 26, 2006

Снощи по новините слушах за промяната. От 300 до 3000 лева глоба и забрана за практикуване от 3 месеца до 2 години.

На което всички лекари надали вой, колко много са 2 години. И те после как щели да работят като са изостанали.

И това породи в мен едни питанки.

 • След като си толкова некадърен че да отнемеш човешки живот, трябва ли изобщо да практикуваш повече и да застрашаваш още хора?
 • Ако шофьор прегази пешеходец, дали му се разминава само със взимане на книжката за 3 или 6 месеца?

Питам аз и отговор не искам. Защото няма смислен отговор.

Advertisements
5 Коментари
 1. ноември 3, 2006 2:47 pm

  Ако шофьор мине на червено му взимат 10 точки и няколко лева. Ако лекар изпише 2 пъти 1 безплатно лекарство на изкукуригала бабичка за 1.50 му слагат 1000 лева глоба. Защо?

  Питам аз и отговор не искам.

 2. ноември 3, 2006 2:47 pm

  В по-цивилизованите места глобата е над 100$ и при второ нарушение ти прибират директно книжката. Аз и на шофьорите не им се кефя много. И тях трябва яко да ги стягат.
  Повече ме интересува защо под каквато и да е форма и в която и да е професия, човешкия живот е силно подценен в тази държава. И с какво са повече лекарите, че на тях да им се разминава по-леко?

 3. ноември 3, 2006 2:47 pm

  Кажи ми една професия, за която да е нормално за щета от 1.50 лева и то не непременно по твоя вина да ти налагат 1000-кратно превишаващо щетата наказание.

  За справка – нотариусите и одиторите примерно имат застраховка, която ги защитава от грешки. И почти няма други професии, в които да има наказание лишаване от право за упражняване на професията за подобен тип нарушения. Все едно шофьор да му вземат книжката за каране без колан.

 4. ноември 3, 2006 2:48 pm

  Представи си шофьор който за 2ри път убива пешеходец. Според теб какво? Да му оставим книжката да трепе още? Като си прострелваха полицаите оръжието и убиха човек – да не би 2100 лв. да са нормално наказани за отнет живот?
  Не ме разбирай погрешно, нямам нищо против лекарите като цяло. Само против недоучилите касапи, които виреят между тях.

 5. юли 20, 2008 10:17 pm

  Разликата между шофьорите и лекарите е май най-вече в това, че само първите можеш да ги хванеш като нарушават закона. Какво значение има какво е наказанието, ако не можеш да докажеш вината? Няма виновен – няма наказание! Натам трябва да се съсредоточи вниманието, към превенцията и контрола. И в това би трябвало да помагат и самите лекари и здравни работници, за да опазят „чиста“ благородната си професия. И никой не може да се оплаква, че държавата търси мерки и механизми в тази посока. Доколко това е ефективно или пък се превръща в лов на вещици е друга тема.
  Но аз имам един друг въпрос: смятате ли, че пациентите, пострадали било от лекарска небрежност или грешка, било дори само от неадекватно отношение към тях в здравните ни заведения, имат реална защита от държавата?

  http://www.bgpatientsprotest.wordpress.com

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: