Skip to content

Чаша топло мляко

септември 21, 2006

Слушам по телевизията за инциативата „Чаша топло мляко“. Да бе правилно сте разбрали слушам. Покрай другата работа използвам телевизора като радио.

Но крушката освен опашка има и предистория.

На родителската среща ни бе обяснено, че закуските за първолаците се правят за деня в стола на училището и са винаги пресни и топли. Така беше и когато аз бях първи клас и честно казано имам само добри спомени от закуските в стола.

След първия учебен ден, калсната ни предупреди: „Има проблеми със закуските за първи клас, някаква фирма трябвало да ги носи, но нищо не е ясно. Нека децата си носят нещо за хапване.“

Добре че си познавам гарджето и бях го нахранила сутринта, защото до обяд щеше да е измряло от глад.

На втория ден сложих закуска, те пък взели че им осигурили. На третия не сложих, те взели, че не им дали. За днес още не знам какво ще им скимне.

Та следва онова от вестниците и телевизията.

Оказва се, че софийска фирма спечелила конкурс(?!) за изхранване на първолаците в София, Пловдив и Пазарджик. Забележете в Пловдив ама от София.

Освен това млякото се доставя в картонени кутии от литър, при това от предния ден. И не се слага в хладилник. Всичко това с обяснението, че такова мляко е годно 6 месеца при стайна температура. Не било проблем и за сандвичите защото били вакумирани. Освен това млякото трябвало да е с температура над 10 градуса. И не било проблем че не е топло.

И както винаги седя си аз и си мисля:

Прясното мляко от кравата, не издържа 6 месеца на стайна температура. Интересно колко химия са му наблъскали вътре, на това в кутиите.

Сандвичите били вакумирани. Добре де какво им беше на пресните закуски от стола в училището? Хем топли, хем пресни, нищо че не са вакумирани.

А и това с топлото мляко което било над 10 градуса вече ме разби. Аз натова не му викам топло мляко. Без да говорим, че не всеки обича или трябва да пие топло мляко. Има хора с разни алерии или деца които не го обичат. Защо трябва да е мляко, а не нектарче или чай с мед?

Малко ми е странно: Един стол да може да изхранва първолаците до тази година, а от тази да не му е разрешено? Защо? Кой прецени? И по какви причини външна фирма ще ми носи картонени кутии с мляко?

А май правилните въпроси са: Чии пари усвоява фирмата? И чия е фирмата дето усвоява парите?

Advertisements
3 Коментари
 1. ноември 3, 2006 11:19 am

  Прясното мляко, кака, е натурално – т.е. “натурали” са му върте достатъчно неща…

 2. ноември 3, 2006 11:19 am

  Я си храни по-добре гарджето, че тоя социализъм може да ти изиграе някоя неприятна шега.

 3. ноември 3, 2006 11:20 am

  Гарджето сутрин бива добре нахранено и смятам изобщо да не го карам да яде в училище, че с това “натуралното” мляко и другите им глупости и с неговата алергия – си е голям риск.

  По-скоро ме е яд, защо вместо да финансират училищните столове, ходят да пълнят чужди гуши… Ама то в тази държава май е все така 😦

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: