Skip to content

Първолаци

септември 19, 2006

Както вече стана ясно имам си първолак. Хаоса и лудницата бяха пълни. Нервите на мама опънати до скъсване, а първолака притеснен от новото и непознатото.

Само таткото се държа мъжки и внасяше спокойствие в лудницата.

Как се подготвя първолак не е много интересно, по скоро е изтощително тичане по най-различни магазини за да бъде облечен, обут и оборудван надлежно.

Интересното почва с училището, учебниците и програмата.

Програмата както винаги е направена набързо и няма да е окончателна още поне 2 седмици. За това им се дава ден за ден. И понеже те не могат да пишат и помнят толкова много, мама или баба или който го взима трябва да записва. Но пресният пример беше вчера. След обявената в петък програма, вчера се оказа че има смени в часовете и е мъкнал един учебник напразно. Което честно казано ме чдоса. И без това са им тежки учебниците, а и да носят излишни е нечестно.

Учебници ли споменах?! Безплатни били за първи клас. Обаче учебника по език не се поема от Просвета и си го купуваш сам. Цена между 10 и 25 лева за комплект с тетрадки.

Помагалата към буквара, читанката и една от упражнителните тетрадки също не влизат в комплекта и излизат грубо 7 лева.

Понеже първолаците са по нова програма те изучават… Информационни технологии. Още не мога да осмисля каква е целта на този предмет в първи клас. Без да броим факта, че заради него ще имат 6 часа в един от дните.

Но за да е истерията пълна и за да не се тормози госпожата по информационни да обяснява, трябва да си купим учебник по информационни технологии, който не е за първи клас (не е специално за първи клас) и от който ще използваме само картинките.

Пренебрегваме цената от 6.50 (която не е за пренебрегване) и си мисля, че ако аз им подготвя картинки с екраните и менютата, ще ни излезе по-евтино и няма да мъкнат поредната тухла. Без да броум, че ще им направя картинките с достатъчно едър шрифт. И без това не четат добре все още.

Другото весело са подвързиите за учебници и тетрадки. На пазара има 5 размера подвързии: А4, А4+, буквар, учебник, тетрадка. Така са обозначени.

За първолака ми трябваха от всички видове. Като нито една не пасна точно на учебниците и тетрадките. Странно ми беше, че подвързиите „учебник“ стават за тетрадките от комплекта на първолаците, но ще го преживея.

За целите на закупуване на подвързиите изчаках получаването на учебния комплект и взех от всеки размер по един брой. С тях отидох на борсата и мерих подвързиите по учебниците и тетрадките. Друг начин да се оправи човек, когато му е за пръв път едва ли има.

Днае ми е малко по разтоварено, да видим до кога ли?!

Advertisements
2 Коментари
  1. ноември 3, 2006 11:17 am

    Ае Гери, не разбрах само едно – защо трябваше да купувате и подвързии? На мен винаги (до 4-ти клас) са ми подвързвали тетрадките с хартия, а учебниците – не. Кому е нужно, както казва един наш общ познат?

  2. ноември 3, 2006 11:18 am

    Учителката каза 😉 . Сега не се подвързват с хартия. Само прозрачни подвързии им искат, да не се цапали.
    А и за мен е по удобно. Налепих етикетите по подвързиите. И като свърши тетрадката само пъхам следващата.

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: