Skip to content

Новото строителство

август 16, 2006

Днес ми хрумна да допълня страничката „Език свещен…“ И понеже най-добрите бисери съм чела по обяви за недвижими имоти, се насочих към един такъв сайт, с надеждата да открия 2-3 бисера.

И ей така между другото прегледах обявите и се сетих, за една моя отдавнашна идея. Да си направя съпоставка на обявените квадратури и чистата жилищна площ. Като следствие се явява и тази тема.

В долната извадка са дадени две цифри: обявена обща квадратура и моя сметка за жилищната площ. Моята сметка включва жилищните помещения санитарни възли и коридор. Не са включени тераси и мазета. Освен това поради случано-нарочни размазани скици, можех да използвам единствено обявените квадратури на стаите, а не да си ги изчисля сама.

Апартамент 81 кв.м. -> 62.30 кв.м.
Апартамент 97 кв.м. -> 61.38 кв.м.
Апартамент 97 кв.м. -> 57.89 кв.м. (за сметка на това имате дъговидна тераса 13 кв.м.)
Апартамент 116 кв.м. -> 70.80 кв.м.
Апартамент 123 кв.м. -> 73.70 кв.м.
Апартамент 100 кв.м. -> 63.95 кв.м.

Една от агенциите беше сбъркала да публикува и една ясна скица на която да се упражня в умножение на числа. Ето резултата:

Дневна 23.66 кв.м. по скица -> 23.51 кв.м.по размери (стаята е правоъгълна има и комин който също влиза в квадратурата)
Спалня 1 13.51 кв.м. по скица -> 13.08 кв.м по размери
Спалня 2 11.14 кв.м. по скица -> 10.88 кв.м по размери

Следва да се направят следните уточнения:

 • Размерите по скица не са задължително размерите, които ще получите.
 • По закон някога влизаха 1/3 общи части и 1/3 от терасите и мисля, че 1/3 от стените.

За мен обаче е по-интересно, как успяват да докарат подобна разлика в квадратурата и да продават вече толкова години. Как не се намери поне един, който да се замисли, да се опъне, да вдигне шум.

И друго едно нещо ми гризе съвестта: До нас строят кооперация на тухла. Какво е качеството на тухлите на различните етажи и апартаменти няма да коментирам сега.

Но ако някой ми каже как една стена между две „хоризонтални“ плочи може в единия си край да има 3 тухли повече, ей много ще му благодаря.

Advertisements
7 Коментари
 1. ноември 3, 2006 9:18 am

  Може и повече от 3 да има 🙂 У дома при височина 2,65м отклонението на стената между хола и кухнята е 16см, а коридорът при дължина 3,20м има разлика в ширината 26см.
  Що се отнася до квадратурите – всички те са с общите площи, стени и тераси. Така се продава. Стандарт. Както с ДДС-то – обявяват ти цена без, макар че си го плащаш като поп. Тук само е обратното – имаш квадрати, които не можеш да ги ползваш 😉

 2. Eneya permalink
  ноември 3, 2006 9:19 am

  Ти остави, кошмарът е факта, че в момента ново-строителство е = на две кутийки, + бокс, където ако си над 40 кила ще имаш затруднение с влизането.
  Брррр.
  Иначе, има домове, където балконите не са включени в квадратурата.

 3. ноември 3, 2006 9:34 am

  @Eneya Абе то аз съм 40 кила и пак страдам от клаустрофобия. При това само като ги гледам от вън. 🙂

 4. ноември 3, 2006 9:35 am

  За по-лесното изчисляване на съвременните квадратури, dzver въведе една своя единица “квадратен мутър” и дава яснота относно изчисляването й тук -> http://dzver.com/blog/?p=605

 5. ноември 3, 2006 9:39 am

  Много мерси за полезното допълнение. Определено сега ми светна как точно са изчислени квадратурите… Според мен единицата на dzver трябва да стане международно призната примерно в система СИ.

 6. ноември 3, 2006 9:39 am

  Освен набелязаните неща, имайте предвид, че:

  1. Новото строителство масово няма отговарящи на стандартите канализация и електроснабдяване. Документите се получават някакси, но това не значи, че няма да има проблеми.

  2. Лично съм броил точно 4 арматурни железа в носеща колона на блок ново строителство! 4 железа! Мен би ме било страх да вляза в тази сграда, след като бъде построена.

  3. Архитектите на блоковете често са крайно безмозъчни и правят невероятни засечки, само и само да увеличат малко квадримутрията (10x то Баба Илиица за това допълнение на терминологията за Мутър). Т.е. апартаментът, изглеждащ прекрасно на скицата може да се окаже с ужасно скосяване при прозореца и мрачен като мазе.

  4. Рядко има и 2 метра на стената без чупка

  5. Абсолютно всичко на картинката е по-малко в действителност

  6. Рядко има стая, широка повече от 2.80, често дори 2.60. За справка – панелките са със стаи, широки 3.40 – 3.60. В стая 2.60 е почти невъзможно да се постави спалня и дори трениран обитател на общежитие в студентски град ще хване клаустрофобия.

  7. Виждал съм тераси, към които има прозорец от коридора! Това, за да се спечелят още 2 метра, които юзъра да плати.

  8. Апартаментите се продават “до тапи”, ще ви учуди липсата на водомер, например.

  9. Носят се легенди за качеството на бетона и икономиите на цимент.

 7. ноември 3, 2006 9:40 am

  За да превърна легендите ти в реалност, ще споделя какво видях до нас на новострояща се кооперация.
  Ляха плочата (2/3ти от плочите) или посред зима на минусови температури или в ранната дъждовна пролет. Да удариш плоча в дъжд е все едно да продготвиш сградата за самоубийство. Цялото мляко на бетона се измива и плочата става ронлива като бисквитка.
  И това подозирам е масова практика. След като го видях на поне три нови сгради.

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: