Skip to content

Криво разбраната Евроинтеграция

май 30, 2006

Добри Войников отдавна е уловил важна черта в българския манталитет. Толкова години задължително изучаване на произведението. Толкова постановки в театрите. Толкова излъчвания по телевизията.

И след всичкото популяризиране на това произведение ние пак сме същите. Пак криво сме разбрали и Европа и света.

Няма да правя дълбокомислени анализи, нито ще се впускам в кухи фрази. Ще споделя какво видях в същата тази Европа и как то достига до нас пречупено през разбирането на… ех да знаех, чии са тези безумни идеи.

Пушенето

Не само фактът че съм пушач ме води към тази тема. Принципът за мен е: „Не пречиш, не ти пречат” С удоволствие ще пуша на разрешените за целта места. Стига да има такива, и да не са през 10 километра.

В Холандия пушеха навсякъде, без проблем. Места за непушачи също имаше. Реклами на каки захапали цигари под път и над път.

В Люксембург беше още по странно. Рекламите на цигари бяха повече от рекламите за автомобили. В ресторанта в хотела нямаше салон за непушачи. В повечето заведения също.

Но ние сме в България и тук рекламите на цигари, показват тичащи коне. А местата за пушачи стават все по-малко. И ни заплашват, че скоро няма да можем да пушим никъде.

Номерата на автомобилите

Така наречените МПС-та извиват километрични опашки в стремеж да хванат последния срок за смяна на номерата. И това за да се „интегираме” с Европа. Дори подготвяме нова повсеместна смяна на номера след година(или поне такива са слуховете) за да проимаме звездички на номерата.

За времето в което бях в Люксембург видях поне 3 (словом три) вида местни номера. И не чух да правят повсеместна смяна. Белгийците които идваха на работа там (колко е то Белгия – Люксембург има няма час) бяха с бели номера с червена рамка и червени букви/цифри. Знаменца и звездички нямаха по колите си. И с французите работата беше същата…

Но в България всчико е по-иначе, и все повече си личи, кой е чел Добри Войников и кой го е разбрал…

Advertisements

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: